Vuoden liikunnanopettaja ja koululaisliikkuja 2024

6.9.2024

Katja Sjöblom-Korhonen Jyväskylästä

Katja on toiminut liikunnan- ja terveystiedon opettajana pitkään. Hän valmistui vuonna 1998 ja toimi liikunnan opettajana Itä-Helsingissä taito- ja taidepainotteisessa koulussa. Helsingin vuosinaan hän oppi työskentelemään monikulttuurisista taustoista tulevien nuorten kanssa. Sitä taitoa hän on hyödyntänyt myös Jyväskylässä, kun hän muutti Jyväskylään v. 2008. Katja on siitä lähtien toiminut Huhtasuon yhtenäiskoulun liikunnan- ja terveystiedon lehtorina.

Liikunnanopettajaksi opiskelevat käyvät eri vaiheissa opintojaan tekemässä erilaisia harjoitteluja ja vierailuja monissa kouluissa ja liikuntaryhmissä. Näitä kohteita ovat esimerkiksi Huhtasuolla Katjan monikulttuurisista taustoista koostuvien oppilasryhmien luokat. Poikkeuksetta opiskelijat kuvaavat saaneensa paljon oppia Katja pedagogisesta ajattelusta huomata jokaisessa yksilössä olevan potentiaalin ja hyvän. Opiskelijat ja opettajakollegat ovat erityisen ihastuneita Katjan hienotunteiseen tapaan kohdata jokainen lapsi ja nuori yksilöllisesti, kuunnella sekä tukea ja kannustaa häntä. Katja luo tunneille turvallisen ilmapiirin, jossa jokainen saa olla oma itsensä.

Katja toimii aktiivisesti omassa työyhteisössään koululla. Hän on merkittävästi edistänyt omilla erinomaisilla yhteistyötaidoillaan ja iloisella energiallaan koko koulun liikuntakulttuurin myönteistä kehittymistä, jopa niin paljon, että se on tunnistettu ja palkittu niin alue- kuin valtakunnan tasollakin.

Katja kuuluu liikunnanopettajakoulutuksen ohjaavien opettajien tiimiin, jossa hän on toiminut erittäin aktiivisesti jo useita vuosia. Ohjaavien opettajien yhteistyön myötä hän seuraa myös viimeisimmän tutkimustiedon myötä muuttuvien pedagogisten käytänteiden jalkautumista käytännön opetustyöhön ja tukee merkittävällä henkilökohtaisella panoksella liikunnanopettajakoulutusta.

Katjan positiivinen elämänasenne, iloinen olemus tarttuu lähellä toimiviin ihmisiin. Hän on aito esimerkki siitä, että aikuiset välittävät lapsista ja nuorista ja haluavat heidän parastaan. Hänen tunneillaan oppilaat saavat myönteisiä kokemuksia liikunnasta, mikä näkyy myös siinä, että liikunnan valinnaiskurssit ovat erittäin suosittuja hänen koulussaan. Liikunnanopettajaopiskelijat rohkaistuvat Katjan esimerkkiä seuraten uskomaan, että moninaisista taustoista tulevien oppilaiden kanssa liikuntakasvatusta on mahdollista – ja tärkeää tehdä.

Robert Lamberg Salosta

Robert on Salon lukion ykkösluokkalainen. Robert osoitti koko yläkoulun ajan positiivista asennetta sekä liikuntaa, että muita aineita ja ylipäänsä koulua kohtaan. Robert on aina kannustava, iloinen ja tsemppari, liikuntatunneilla hän on aina opettajan avuksi, korjaa/kantaa välineitä pyytämättäkin ja haluaa aina oppia ja kehittyä. Robert on vapaa-ajalla ansioitunut kilpatanssija ja hän on myös musiikillisesti lahjakas. Robert on mukana koulun toiminnassa ja sen kehittämisessä ja antaa hyvää esimerkkiä käytöksellään ja osallisuudellaan muille koululaisille niin liikuntatunneilla kuin koulun käytävillä! Yläkoulussa hän toimi myös oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana.