Vaikuta nyt työsi tulevaisuuteen: Liikunnan ja terveystiedon opetuksen asemasta päätetään keväällä

11.10.2024

Keväällä neuvotellaan opettajien työsopimuksista - nyt muodostetaan tavoitteet

Liikunnanopettajan työ on vaativaa. Opettajalla tulee olla riittävät resurssit ja olosuhteet toteuttaa työtään turvallisesti ja laadukkaasti. Opetusolosuhteiden tulee olla kunnossa, jotta opetus on myös oppilaalle turvallista ja opetussuunnitelma toteutuu lain mukaisesti. Liikunnanopetus on tärkeä tekijä nuoren hyvinvoinnin ja oppimisen edistämisessä. Vaikuttava opetus voi saada aikaan myönteisiä muutoksia nuoren arkeen.

Siirtymät liikunnanopetuksen opetusympäristöstä toiseen ovat joissakin työpaikoissa pitkiä ja niitä on usein. Se kuormittaa ja vähentää opettajan taukoja. Olisi oikeudenmukaista, että myös liikunnanopettaja saa huojennusta opetusympäristöstä toiseen siirtymisestä kuten koulusta toiseen kulkeva opettaja saa. 

Eri opettajien tulisi saada yhdenvertainen palkka samasta työstä. Lukion yhteiskurssien palkkaus, joka toteutuu nyt opetusvelvollisuuden mukaan tulisi uudistaa tasavertaisemmaksi.  

Liikunta ja terveystieto kuuluvat korkean opetusvelvollisuuden aineisiin. Vaikka opetusvelvollisuuksien päivittämisestä on puhuttu pitkään ja ne ovat säilyneet jo 50 vuotta lähes muuttumattomina, on hyvä aika tuoda asiaa uudelleen esiin. LIITO pitää asiaa mukana OAJ keskusteluissa.

LIITO ry:n tavoitteet kevään  työsopimusneuvotteluihin julkaistaan pian! 

Voit ajaa liikunnan- ja terveystiedon opettajien etua keskustelemalla omassa OAJ paikallisyhdistyksessäsi työstäsi ja sen haasteista. Juuri nyt pyörii OAJ alueyhdistysten jäsenillat, joissa keskustellaan sopimusneuvotteluista ja järjestövalmiudesta. Keskeistä on tuoda keskusteluun se, mitä tavoitteita liikunnan ja terveystiedon opettajat toivovat seuraaviin virkaehtosopimusneuvotteluihin. Paikallistasolta ne viedään OAJ:n valtuustoon päätettäväksi. Osallistu yhdistyksesi jäseniltaan. Tämä on erinomainen kohta vaikuttaa!

 

Kuntapäättäjänä pääset vaikuttamaan 

Kuntavaalit pidetään ensimmäistä kertaa sote-uudistuksen jälkeen 13.4.2025. Koulutus on kuntavaalien pääasia, sillä kasvatus ja koulutus tulevat tulevaisuudessa olemaan kuntien suurin menoerä. Kuntien rahoituksesta noin 60% menee kasvatukseen ja koulutukseen. 

Kunnassa päätetään monista opettajan arkeen liittyvistä asioista, kuten opetuksen rahoituksesta ja laatuseikoista kuten siitä, varmistetaanko opetukseen riittävän kokoiset ja terveet opetustilat, tarpeeksi pieni ryhmäkoko ja sijaistusten hoitaminen.

Kunnan päättäjiin tarvitaan liikunnan- ja terveystiedon opettajia pitämään oppiaineidemme, opetuksen sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolia. 

Hakeudu ehdolle! Puolueet hakevat ehdokkaita NYT ja 13.3 vahvistetaan ehdokasasettelu vaaleihin. 

Kuntavaaleja varten järjestetään OAJ paikallisyhdistysten ja alueyhdistysten toimesta kuntavaalitilaisuuksia syksyllä ja keväällä. Niissä ehdokkaan on hyvä olla mukana saadakseen kontakteja ja näkyvyyttä ehdokkaana. Kannattaa olla yhteydessä omaan paikallisyhdistykseen pian.  

Perehdy myös opettajana OAJ:n kuntavaalitavoitteisiin, jotta tiedät, mitä asioita yhdessä ajetaan.  

Lue lisää kuntavaaliteemasta OAJ:n sivuilta.