LIITO 3/24: Seksuaalikasvatusta tukevat materiaalit ja seksuaaliterveyskampanjat

13.9.2024

Tässä artikkelissa esitellään joitakin terveystiedon opetukseen soveltuvia järjestöjen tuottamia materiaaleja sekä kampanjoita. Ensin tarkastellaan erilaisia seksuaaliterveyskampanjoita ja niiden vaikutuksia, sitten esitellään seksuaalikasvatukseen soveltuvia materiaaleja, ja lopuksi annetaan vinkkejä siitä, mistä voi löytää lisätietoa.

Lasten ja nuorten seksuaalikasvatusta toteutetaan kodeissa, varhaiskasvatuksessa, koulussa, oppilaitoksissa sekä järjestöjen ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimesta. Yhteisenä tavoitteena on vahvistaa hyvää seksuaaliterveyttä ja seksuaalista hyvinvointia. Lukuisat järjestöt ja hankkeet tukevat kouluissa tehtävää seksuaalikasvatustyötä muun muassa lisäämällä nuorten tietoisuutta erilaisilla kampanjoilla, järjestämällä neuvonta- ja tukipalveluita, tuottamalla valmiita oppimateriaaleja sekä tukemalla ammattilaisten työtä konsultoimalla ja järjestämällä koulutuksia.

Seksuaalikasvatuksen terveyskampanjoita

Kampanjat ja tapahtumat ovat tärkeä osa järjestöjen valistustyötä. Tähän artikkeliin on valikoitu sellaisia kampanjoita, joita toteutetaan säännöllisesti ja joiden materiaalit ovat sovellettavissa oppitunneille. Osa kampanjoista ajoittuu kouluajan ulkopuolelle, kuten Kesäkumi-kampanja, mutta kampanjamateriaaleja voi hyödyntää opetuksessa ympäri vuoden. Osa kampanjoista toteutetaan lukuvuoden aikana, jolloin niitä on mahdollista huomioida myös terveystiedon opetuksen vuosikellossa.

Väestöliitolla on pitkät perinteet kampanjoinnissa aina 1960-luvun lopusta lähtien. Se osallistuu useisiin seksuaaliterveyskampanjoihin eri yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kumita-kampanja on suunnattu 8.-luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen, terveydenhoitajille ja terveystiedon opettajille. Kouluille lähetetään joka syksy paketit, jotka sisältävät seksuaalikasvatukseen liittyvät materiaalia sekä kondomit jokaiselle 8.-luokkalaiselle. Tavoitteena on, että nuoret tutustuisivat kondomiin jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä seksikertaa. Kumita-kampanjasta voit lukea tarkemmin LIITO-lehden 3/24 artikkelista (ei vielä tiedä artikkelin nimeä) sivulta (ei vielä tiedä sivunnumeroita).

Puhutaan panemisesta -kampanja järjestetään joka toinen vuosi toukokuussa, yhteistyössä kumppanijärjestöjen kanssa. Kampanjaviikon aikana nuoret puhuvat viikon ajan seksistä ja seksuaalisuudesta Suomen Lukiolaisten Liiton ja Suomen Ammattiin Opiskelevien liiton somekanavilla. Tavoitteena on normalisoida seksistä ja seksuaalisuudesta keskustelemista myös sellaisista teemoista, joita ei välttämättä käsitellä koulun terveystiedon tunneilla. Kesäkuussa 2023 kampanja toteutettiin some-tileillä muodossa Puhutaan Pridesta. Seuraava Puhutaan panemisesta -kampanja järjestetään keväällä 2025.

Mun valinta -kampanja tukee 13-19-vuotiaita nuoria omien valintojen tekemisessä ja rajojen tunnistamisessa sekä niistä kommunikoimisessa. Viikon mittainen kampanja toteutetaan yleensä syksyisin somessa, ja sen aikana julkaistaan aiheeseen liittyviä videoita, artikkeleita, testejä, sometietoiskuja ja ajanvarauschatteja. Kampanja on toistaiseksi tauolla, mutta eri vuosien kampanjamateriaaleja voi edelleen hyödyntää koulujen seksuaalikasvatuksessa.

Kesäkumi-kampanja on toteutettu vuodesta 1995 lähtien. Kampanjassa nuorille jaetaan kondomeita ja seksivalistusta kesätapahtumissa, somessa ja festivaaleilla. Tavoitteena on muistuttaa nuoria siitä, että heillä on oikeus suojautua ja suojata myös kumppaninsa. Kampanjan toteuttavat Fressiksen kanssa yhteistyössä YleX, Syöpäjärjestöt, Suomen Punainen Risti ja Sotilaskotiliitto. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa. Voit lukea lisää Mitä tehtiin Kesäkumi -kampanjassa vuonna 2024 (www.fressis.fi).

Keskumikampanja Provinssi 2024.

Seksuaalikasvatuksen materiaaleja

Seuraavaksi muutamia poimintoja joistakin järjestöjen tuottamista seksuaalikasvatuksen materiaaleista.

Väestöliiton Hyvä kysymys -verkkopalvelu tarjoaa tietoa seksuaalisuudesta ja tukea nuorten aikuisten ihmissuhteisiin. Palvelusta löytyy artikkeleita, verkkoluentoja, videoita ja nettitestejä, jotka käsittelevät seksuaalista hyvinvointia ja murrosikää. Verkkoluentojen aiheet on valittu nuorten kysymysten sekä koulujen tarpeiden pohjalta.

Suomen Punaisen Ristin Kumikoulu -opetusmateriaali on terveystiedon opetusta täydentävä seksuaaliterveyden oppitunti, joka koostuu tositarinoista, tehtävistä sekä kondominkäytön harjoittelusta ja kondomiajokorttivisasta. Materiaali on suunnattu yläkoululaisille ja toiselle asteelle. Kirjautumalla palveluun saa käyttöönsä opettajan sisällöt.

Seta ry:n oppimateriaalit ja oppaat keskittyvät seksuaaliseen ja sukupuoliseen moninaisuuteen. “Tää on kuka mä oon” -oppimistehtävät sateenkaarinuorista koostuvat lyhytvideoista, joissa sateenkaarinuoret kertovat kokemuksistaan ja ajatuksistaan. Videoilla käsitellään esimerkiksi sateenkaariaiheiden näkymistä koulussa ja koululiikuntaa sukupuolen moninaisuuden näkökulmasta. Jokaisen teeman yhteydessä on valmiita pohdintakysymyksiä, joita voi hyödyntää opetuksessa. Meistä-opetusmateriaalin avulla voi käsitellä antirasistisia ja intersektionaalisia näkökulmia sateenkaarevuuteen yläkouluikäisten kanssa.

Sateenkaarinuori Alex. Kuva: Martu Väisänen.

Suomen Amnesty on tuottanut yhdessä muiden järjestöjen kanssa valmista materiaalia opettajille ihmisoikeuskasvatukseen. Amnestyn tuottama Puhutaan suostumuksesta -opetumateriaali sisältää toimintaideoita yläkouluun ja toiselle asteelle seksuaalioikeuksien toteutumisen ja suostumuskulttuurin vahvistamiseksi. Materiaali koostuu seksuaalioikeuksia käsittelevästä taustatiedoista, harjoituksista sekä toiminta- ja materiaalivinkeistä. Materiaalia voi hyödyntää eri oppiaineiden tunnilla. Mun rajat -opetusmateriaalin keskeinen viesti on, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus on ihmisoikeus. Nuoria halutaan rohkaista pohtimaan omia sekä toisten rajoja ja käymään keskustelua vallitsevista seksuaalisuuteen liittyvistä stereotypioista ja normeista. Mun rajat -tuntien tavoitteena on opettaa nuorta kunnioittamaan omia ja toisten nuorten oikeuksia sekä kertoa, kuinka omalla toiminnalla voi edistää oikeuksien toteutumista. Opetusmateriaali sisältää neljä 1-2 oppitunnin mittaista valmista tuntisuunnitelmaa yläkouluille ja toiselle asteelle sekä runsaasti taustamateriaalia tehtävien käsittelyyn. 

Suomen Syöpäjärjestöjen Fressis on nuorille suunnattu palvelukokonaisuus, joka jakaa tietoa terveydestä ja kannustaa terveellisiin elintapoihin. Fressiksen aiheita ovat tupakka- ja nikotiinituotteet, liikunta, ravinto, arkirytmi, mieli, alkoholi, seksuaali- ja aurinkoterveys. Seksi-tietopankkia sekä seksuaalisuuteen liittyviä artikkeleita, kysy asiantuntijalta -palstaa sekä testejä voi hyödyntää terveystiedon tunneilla. Opettajille suunnatulta FressisEdu-sivustolta löytyy valmis tuntisuunnitelma “Seksuaalinen hyvinvointi”, jossa hyödynnetään Fressiksen sisältöjä.

LIITO ry:n jäsensivujen Materiaalipankki

LIITO ry on koonnut vuodesta 2021 liikunnan ja terveystiedon materiaalipankkia jäsensivuilleen. Materiaalipankin tavoitteena on koota yhteen eri tahojen, kuten lajiliittojen, terveysjärjestöjen, hankkeiden, kampanjoiden sekä yksittäisten yhdistysten ja seurojen tuottamia materiaaleja. Materiaalipankista löydät myös linkit LIITO-lehden artikkeleihin sekä LIITO ry:n järjestämien koulutusten materiaaleihin. Pääosin materiaalipankin sisältö on suunnattu yläkouluun ja toiselle asteelle, mutta osa materiaaleista on tarkoitettu taustatiedoksi ammattilaisille.

Terveystiedon materiaalipankin Seksuaaliterveys-sivuilta löytyy runsaasti materiaalia muun muassa hedelmällisyydestä, murrosiän kehityksestä, seksistä, seksitautien ja raskauden ehkäisystä, seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta, seksuaalioikeuksista ja seksuaalisesta häirinnästä sekä seksuaaliterveyskampanjoista. Sivuille on koottu myös seksuaalisuuteen liittyviä pelejä, videoita ja podcasteja. Terveystiedon Seksuaaliterveys-sivujen lisäksi kannattaa tutustua liikunnan materiaalipankin Yhdenvertaisuus ja moninaisuuden huomioiminen -sivuun, joka löytyy Muut tukimateriaali -sivun alta.

Kirjoittaja Anna Haapalainen, LitM, opettaa liikuntaa ja terveystietoa Rantakylän yhtenäiskoulussa Mikkelissä ja toimii kahtena päivänä viikossa pedagogisena asiantuntijana LIITO ry:ssä.