LIITO 3/24 puheenjohtajalta: Koulumaailma puhuttaa

13.9.2024

Kouluvuosi on jo hyvässä vauhdissa ja menemme syksyä kohti. LIITO ry:llä on edessä koulutuksentäyteinen syksy, joten kannattaa tutustua kattavaan tarjontaan ja poimia koulutuspäivämäärät kalenteriin.

Mediassa keskustelua koulusta

Näin koulujen alettua on mediassa paljon käsitelty ja myös kommentoitu eri tahojen puolesta kouluun liittyviä aiheita. Ensin nostettiin esille koulujen kännykkäkiellot. Opetusministeri Anders Adlercreutz ilmoitti heinäkuun lopussa aikovansa tuoda vuoden loppuun mennessä eduskunnalle esityksen puhelimien käytön rajoittamisesta kouluissa. Perusteluna tälle oli se, että kouluilla pitää olla nykyistä enemmän työkaluja puuttua kännyköiden käyttöön myös ennaltaehkäisevästi, eikä pelkästään silloin, kun se häiritsee opetustilannetta. Tällä turvattaisiin sekä oppilaiden oppimisrauhaa että opettajan työrauhaa. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole kieltää kännyköitä kouluista täysin.

Seuraavaksi mediassa, niin lehtien palstoilla kuin television asiaohjelmissa, nousi esille Riihimäen opetustoimen päätös palauttaa osaan oppiaineista perinteiset oppikirjat digitaalisten oppimateriaalien tilalle. Taustalla oli Riihimäen kaupungin teettämä laaja selvitystyö, jossa mukana oli eri alojen asiantuntijoita neuropsykologeista koululääkäreihin ja koulupsykologeihin. Lisäksi kaupunki teetti kyselyn opettajille, oppilaille ja huoltajille, johon saivat lähes 2000 vastausta. Vastauksista nousi huoli ruutuajan kasvamisesta sekä oppimistulosten heikkenemisestä digimateriaaliin siirtymisen myötä. Opettajien vastauksissa tuli esiin, että sähköinen materiaali soveltuu hyvin lisähaasteiden tarjoamiseen, digitaitojen kehittämiseen sekä arviointiin. Paperinen materiaali sopii vastaavasti hyvin taitojen vahvistamiseen, sekä keskittymisen ja suomen kielen oppimisen tukemiseen. Vanhempien yhtenä huolena oli se, että digimateriaalia käytettäessä he eivät pysty samalla tavalla seuraamaan oman lapsensa työskentelyä kuin paperisesta materiaalista.

Kolmantena kouluun liittyvänä aiheena keskusteluun nousi mediassa koulujen seksuaalikasvatus ja tarkemmin hedelmällisyyskasvatus. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut työryhmän valmistelemaan väestöpoliittista ohjelmaa, jossa ehdotetaan konkreettisia ratkaisuja nykysuunnan, työikäisten määrän vähenemisen, kääntämiseksi ja syntyvyyden kohentamiseksi. Yhtenä mahdollisena ratkaisuna asiantuntijat nostivat esille hedelmällisyysopetuksen kouluissa, koska vähiten koulutetuilla miehillä ja naisilla on heikot tiedot hedelmällisyydestä. Koulujen seksuaalikasvatus nähtiin liian ehkäisypainotteisena, jossa ei tuoda riittävästi hedelmällisyyttä ja sen heikkenemiseen tai ylläpitämiseen vaikuttavia seikkoja esille.

Viimeisenä päättyneissä Pariisin olympialaisissa suomalaisten katastrofaalisen heikko menestys poiki paljon keskustelua siitä, miksi suomalaiset kilpaurheilijat eivät enää yllä maailman huipputasolle. Syitä on pohdittu entistä kirjavammasta lajivalikoimasta, kuin yhä heikompikuntoisesta nuoresta väestöstä, josta ei huippuja voida saadakaan, kun lähtötaso ja harjoitusmotivaatio on mitä on. Kirjoitimme yhteistyössä Koululiikuntaliiton kanssa mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin aiheena ”Koululiikunta luo pohjaa myös huippu-urheilulle”, mikä julkaistiinkin 24.8. lehdessä. Tavoitteena oli tuoda esille koululiikunnan ja liikuntakasvatuksen merkitystä myös huippu-urheilijapolulla, kunhan sen toteuttamiseen olisi riittävät resurssit ja riittävän pienet ryhmäkoot.

Mielenkiintoista on nähdä, miten nämä aiheet tulevat näkymään tulevaisuudessa kouluja ja opetusta koskevassa päätöksenteossa!

Koulutusta

Heti lukuvuoden alkuun LIITO ry järjesti terveystiedon koulutusta mm. formatiivisesta arvioinnista sekä tulossa on sekä terveystiedon ylioppilaskoe että tyhy -etäkahvit. Syksyn aikana on tarjolla lukuisia koulutuksia liikunnanopetukseen. Uusia vanhoja tansseja koulutetaan Turussa ja miniopintopäiviä järjestetään yhteensä yhdeksällä paikkakunnalla. Näiden lisäksi syyskuun alussa oli myös perinteiset liikunnanopettajien Opintopäivät Salossa monipuolisine demotarjontoineen.

Toivotan kaikille hyvää alkanutta lukuvuotta

Mirva Ikola, pj.