LIITO 3/24 pääkirjoitus: Vielä on kesää jäljellä

13.9.2024

Lämpimien kesäisten päivien vielä helliessä meitä paluu arkeen ja työn äärelle on tapahtunut jokaisella meistä omalla painollaan. Toisilla se on ollut verkkaisempaa kuin toisilla. Moni on saattanut myös vuosien saatossa huomata, että afterwork-tekemiseen panostaminen auttaa mahdollisesti pehmentämään laskua töiden tekoon lomamoodista. Itselleni on vuosien saatossa tullut tärkeäksi pitää kiinni hyväksi havaituista työkuvioiden ulkopuolisista aktiviteeteista, jotta tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä säilyy. Työelämässä opettajat lasketaan yksiksi tunnollisimmista työntekijöistä, joten on tärkeää huolehtia myös, että afterwork-tekemisellekin jää aikaa. Näin arvostamme itseämme ja huolehdimme jaksamisesta niin töissä kuin vapaalla.

Materiaalipankki

Seksuaalikasvatuksen merkitys on noussut entistä tärkeämpään rooliin terveystiedon opetuksessa. Vallitsevassa yhteiskunnassa tasapuoliset seksuaalioikeudet, suvaitsevaisuus ja erilaisuuden salliminen hakevat vielä paikkaansa. Eteenpäin on paljon menty viime vuosikymmenien aikana, mutta valistus- ja ohjaustyötä on vielä paljon edessä saavuttaaksemme yhdenvertaisuuden seksuaalioikeuksissa.

Liito ry:n pedagoginen asiantuntija Anna Haapalainen on koonnut lehteen esimerkkivinkkejä jäsensivuiltamme löytyvästä materiaalipankin annista, jonka tavoitteena on koota yhteen eri tahojen tuottamia materiaalia teemoittain. Terveystiedon materiaalipankista löydät runsaasti lisää materiaalia seksuaalikasvatuksesta, joka on lehtemme pääteemana. Jos et ole vielä käynyt kurkkaamassa materiaalipankkiin, niin vahva suositus viimeistään tässä vaiheessa siihen. Lisäksi kannattaa ottaa seurantaan, jos sosiaalinen media on sinun juttusi, Liito ry:n Facebook ja Instagram-tilit. Näiltä tileiltä saat vinkkauksia myös materiaalipankin sisältöihin.

Monipuolisesti vinkkejä seksuaalikasvatuksen opetukseen

Tänä syksynä mediassa on noussut esille huoli seksuaalikasvatuksen tavoitettavuudesta ja monipuolisuudesta. Käsillä olevasta lehdestämme löydät useasta eri lähtökohdasta vinkkejä muun muassa siihen, kuinka lapsia ja nuoria voi opettaa tunnistamaan omia rajojaan ja pitämään niistä kiinni tai hyväksymään ja ymmärtämään sukupuolen moninaisuus.

Myös erityisryhmien ja sateenkaarinuorten huomioimiseen seksuaalikasvatuksen opetuksessa löytyy lehden sivuilta loistavia vinkkejä. Voisinkin sanoa, että lehden sivuilta löydät tuhdin paketin tietoa ja vinkkejä seksuaalikasvatuksen läpikäymiseen terveystiedon opetuksessa. Tämä lehti kannattaa myös viedä työpaikalle kiertoon, kun olet sen itse lukenut ja ottanut sieltä itselle tärkeäksi koetut vinkit talteen. Toivottavasti näiden artikkelien kautta työyhteisössä viriää hedelmällisiä keskusteluja seksuaalikasvatuksen ja tietoisuuden lisäämisen tärkeydestä kasvamisprosessin aikana kohti aikuisuutta.

Miniopintopäivät

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että miniopintopäivissä pyörii vielä Pesäpalloliiton ja Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:n kanssa räätälöity koulutus liikunnanopettajille teemasta pesäpallo ja lippupallo. Kyseisistä lajeista löydät myös lyhyet esittelyt lehden loppuosasta.

Myöhemmin syksyllä pyörähtää Koripalloliiton ja Salibandyliiton kanssa räätälöity koulutus koripallosta ja salibandysta. Myös etäkahvittelua on tulossa ja European School Sport Day 2024, johon toivottavasti mahdollisimman moni koulu ympäri Suomea osallistuisi omannäköisellä liikunnallisella ohjelmalla. Kaikista näistä löydät tarkempaa tietoa jäsensivujen tapahtumat-osiosta, sekä seuraamalla somekanaviamme.

Päätän jo perinteiseksi muodostuneeseen aforismiin kirjoitukseni ja toivotan kaikille antoisan hedelmällistä lukuvuotta omissa opinahjoissa!

Satu

”Haasteet tekevät elämästä mielenkiintoisen, ja niiden voittaminen tekee elämästä merkityksellisen.” - Joshua J. Marine