Lihasvoimin kouluun! -opetusmateriaali koulumatkaliikkumisesta on julkaistu

13.9.2024

Materiaali on osa Liito ry:n ympäristösuunnitelmaa

Liito ry on julkaissut uuden opetusmateriaalin koulumatkaliikunnan edistämiseksi kouluissa. Tarve materiaalin kehittämiselle on noussut Liito ry:n ympäristösuunnitelmasta. Haluamme liittona sitoutua kestävän kehityksen periaatteisiin ja tuoda niitä näkyviksi toiminnassamme. Tuottamalla valmista oppituntimateriaalia koulumatkaliikunnasta haluamme edistää jäsentemme ja yleisesti opettajien valmiuksia käsitellä oppilaiden kanssa koulumatkaliikunnan hyötyjä sekä kannustaa aktiivisiin koulumatkoihin.

Koulumatkaliikkuminen on erinomainen keino lisätä terveyttä edistävää liikuntaa koulupäiviin ja sen lisäksi liikkuminen lihasvoimin on ympäristöteko.

Tiesitkö

Kestävällä liikkumisella tarkoitetaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta suotuisia kulkutapoja, jotka ovat myös taloudellisia, sujuvia ja turvallisia sekä liikkujan terveyttä kohentavia.

Lähde: www.motiva.fi

Maksuton ja mukautettavissa oleva materiaali oppitunneille

Materiaalin tavoitteena on koota eri tahojen valmista materiaalia ja tuottaa niiden pohjalta valmiita tuntisuunnitelmia koulumatkaliikunnan edistämiseksi kouluissa. Pääasiassa materiaali on kohdennettu yläkoulun ja toisen asteen terveystiedon tunneille, mutta materiaalia on mahdollista hyödyntää myös alakouluissa tai osana liikunnanopetusta. Tuntisuunnitelmien lisäksi materiaalissa esitellään muutamia esimerkkejä siitä, miten omalla koululla voi toteuttaa koulumatkaliikkumiseen innostavan kampanjan esimerkiksi toteuttamalla luokkien välisen koulumatkaliikkujakisan.

Materiaali saatavilla:

Tuotettu materiaali sekä linkit yhteistyötahojen materiaaleihin kootaan Liito ry:n kotisivulle sekä jäsensivujen Materiaalipankkiin.

Tiesitkö

Peruskoululaisia on Suomessa noin 560 000, ja yksittäinen koululainen kulkee kouluvuoden aikana noin 400 matkaa kodin ja koulun välillä. Koulumatkan kulkutavalla on keskeinen merkitys lasten ja nuorten fyysiseen aktiivisuuteen sekä liikkumisen hiilijalanjälkeen.

Lähde: www.fiksustikouluun.fi