Annan marraskuun #kuukausikuulumiset

18.11.2022

Kirjoittaja toimii osa-aikaisesti kahtena päivänä viikossa Liito ry:ssä pedagogisena asiantuntijana liikunnan- ja terveystiedonopettajan työn ohessa. Työtehtäviin kuuluu muun muassa Jäsensivujen Materiaalipankin kokoaminen liikunnan ja terveystiedon opetuksen tueksi sekä yhteistyötahojen materiaaleista, koututuksista ja teemaviikoista tiedottaminen Liito ry:n somekanavilla.

Masentava marraskuu?

Lokakuun hengähdystauko syysloma tuntuu jo etäiseltä muistolta. Marraskuu alkaa olla jo puolessa välissä, päivät lyhenevät ja ulkoliikuntakausi on kääntynyt kohti sisäliikuntakautta. Henkilökohtaisesti marraskuu on minulle kuukausista raskaimpia. Lumentulo tuo toivottua helpotusta, kun valon määrä lisääntyy ja meluisa sisäliikuntakausi kääntyy kohti talviliikuntalajeja. Intoa sisäliikuntakauden aloittamiseen ovat kuitenkin tuoneet muutamat kokeiluun päässeet ja toimiviksi havaitut uudet materiaalit, joista seuraavaksi tarkemmin.

Vinkkejä sisäliikuntakauteen

Omassa koulussa olemme aloittaneet sisäliikuntakautta palloillen ja lisäksi yläkoulussa on pyörineet uintiviikot. Alakoulun puolella on käynnissä telinejumppaviikot ja joidenkin yläkoulun ryhmien kanssa olemme auttaneet telineiden paikalleen laitossa tai purkamisessa. Välillä olemme myös päässeet itse telineitä oppitunneilla hyödyntämään. Parhaimmillaan yhtenäiskoulussa työ on juuri tätä: suunnitellaan yhdessä ja autetaan toisiamme toteutuksessa.

Uintitunnit

Viime keväänä valmistui Vesisankareiden uudet rastikortit uinnin opetukseen, joita olemme kollegan kanssa uintitunneilla jo viime keväästä asti hyödyntäneet. Jos materiaali ei ole sinulle tuttu, käy ihmeessä tutustumassa yläkouluille suunnattuihin rastikortteihin ohjeineen: https://www.vesisankarit.fi/materiaalit/ylakoulu/rastikortit/

Vesisankarit materiaaleista löydät myös vaihtoehtoisia tehtäviä oppilaille, jotka eivät syystä tai toisesta voi osallistua uintiin. Löydät nämä materiaalit sekä muuta uintitunnille soveltuvaa materiaalia täältä: Uinti (Jäsensivut > Materiaalipankki > Liikunnan materiaalipankki > Vesiliikunta > Uinti). 

Telinevoimistelu ja kehonhallinta

Alakoulun liikuntaa opettaville opettajille heitin ajatuksena KLL:n ja Suomen Voimisteluliiton Temppusankarit-kouluskabasta telineviikoille. Temppusankarit-kouluskaba on 1.–9.-luokkalaisille suunniteltu, perinteisen voimistelun rajoja rikkova matalan kynnyksen tuntimalli ja kisailukonsepti, jonka päätäavoitteena on saada lisää monipuolista liikettä kouluarkeen. Koulut voivat hyödyntää valmiita tuntimalleja, kouluskabaa tai molempia. Parasta konseptissa on mielestäni se, että oppilaat ovat aktiivisia toimijoita, joille annetaan tehtäviä ja rooleja, kuten ratamestarit, valmentajat ja kapteenit. 

Temppusankarit materiaalit sekä paljon muuta kehonhallintaan ja motorisiin perustaitoihin liittyvää materiaalia löydät kootusti jäsensivujen materiaalipankista sivulta Kehonhallinta ja liikkuvuus (Jäsensivut > Materiaalipankki > Liikunnan materiaalipankki > Kehonhallinta ja liikkuvuus) sekä Taitojen opettaminen (Jäsensivut > Materiaalipankki > Liikunnan materiaalipankki > Taitojen opettaminen). Näitä materiaaleja esiteltiin tarkemmin viime marraskuussa #perjantaivinkkauksessa. Videon löydät YouTubesta #perjantaivinkkaus: kehonhallinta.

Move!-mittausten tulokset on julkaistu

Viime viikolla sähköpostiin kilahtivat koulukohtaiset Move!-mittausten tulokset. Jos et ole niitä saanut, kysele rehtorilta. 

Valtakunnallisesti tallennettiin noin 107 000 oppilaan tulokset. Oman kouluni 5. sekä 8. luokkalaisten tulokset näyttäisivät olevan keskimääräistä valtakunnallista tasoa. Tuloksia voidaan hyödyntää monipuolisesti kouluyhteisössä, esimerkiksi opetuksen suunnittelussa, fyysisesti aktiivisen toimintakulttuurin kehittämisessä ja oppilashuoltotyössä. Lisätietoa ja vinkkejä löytyy raportista sekä Move!-verkkosivuilta: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/move-tukea-ja-ideoita

Alueellisten ja valtakunnallisten Move!-tulosten julkistamistilaisuus järjestetään 14.12.2022.

Lisätietoja: https://www.liikuntaneuvosto.fi/tapahtuma/move2022/

Muistutuksena vielä, että viime syksynä kahdessa perjantaivinkkauksessa käytiin läpi Move!-mittauksia. Ensimmäisessä osassa keskitytään liikunnanopetuksen näkökulmaan ja toisessa osassa terveystiedon näkökulmaan. Sisältöjä kannattaa edelleen hyödyntää opetuksessa ja tulosten läpikäymisessä. Materiaalit löydät täältä: Move! -mittaukset, osa 1 liikunta ja Move! -mittaukset, osa 2 terveystieto.

Koulutus- ja materiaalivinkkejä

Liito ry:n somekanavat ovat koko syksyn ajan täyttyneet materiaali-, koulutus-, artikkeli-, seminaari- ja webinaarivinkeistä. Nostoja tehdään edelleen viikoittain, pääpaino loppuviikolla (to-pe), jolloin minulla on Liito ry:n työpäivät. Liito ry:n some-kanavat löydät kootusti täältä: https://linktr.ee/liito_ry. Kiinnostavimmista koulutuksista informoidaan edelleen sähköpostitse, jäsenkirjeessä tai #kuukausikuulumisissa.

Syksyn aikana Liito on järjestänyt yhteistyössä Palloliton kanssa useita Miniopintopäiviä eri paikkakunnilla. Kaikki pelissä -materiaalit ovat hyödynnettävissä, vaikka ei koulutuksessa olisikaan käynyt. Uudistetut Palloliiton materiaalit ovat saatavilla: https://www.palloliitto.fi/tule-mukaan/koulut-ja-paivakodit/harjoitevinkit-opettajille. Löydät ne myös kootusti materiaalipankista täältä: Jalkapallo (Jäsensivut > Materiaalipankki > Liikunnan materiaalipankki > Palloilu > Maalipelit > Jalkapallo). Materiaalin vinkit soveltuvat monilta osin myös sisäliikuntaan.

Marraskuun alussa Liito järjesti ryhmäytykseen liittyvän koulutuksen Käytännön keinoja ryhmädynamiikan tukemiseen liikuntatunneilla. Koulutuksen materiaalit löydät täältä: Ryhmädynamiikka 4.11.2022 (Jäsensivut > Materiaalit > Liikunta > Ryhmädynamiikka). Koulutuksen materiaalit on lisätty myös Liikunnan materiaalipankin Ryhmäyttäminen -sivulle (Jäsensivut > Materiaalipankki > Liikunnan materiaalipankki > Ryhmäyttäminen), jonne on kertynyt tämän syksyn aikana materiaalia sekä liikuntatunneille. Terveystiedon ryhmäytymisvinkit löytyvät täältä Ryhmäytys (Jäsensivut > Materiaalipankki > Terveystiedon materiaalipankki > Tunne- ja vuorovaikutustaidot > Ryhmäytys). Seuraava, pian ilmestyvä LIITO-lehti 4/22 tarjoaa varmasti myös ajatuksia ryhmäytymisestä ja tunne- ja vuorovaikutustaidoista. Lehden teemana tulee nimittäin olemaan Oppilaan kohtaaminen.

Koulutusten täyteisen syksyn jälkeen loppuvuotta kohti tahti hiljenee. Myös Liiton koulutukset ovat joulukuun ajan tauolla. Tammikuussa starttaa yhteistyö Hiihtoliiton sekä muiden lumilajiseurojen kanssa Lumilajeja opettajille -koulutusten merkeissä. Koulutukset on suunnattu kaikille hiihtoa koulussa opettaville alakoulusta toiselle asteelle. Liito ry:n jäsenenä pääset koulutukseen ilmaiseksi. Linkit lisätietoihin alempana.

Koulutusterveisiä tämän syksyn koulutuksista!

Uutta materiaalipankissa

Loka-marraskuun aikana jäsensivujen materiaalipankkiin on täydentynyt erilliset sivut Kansainvälisyys, Monialaiset opintokokonaisuudet ja Työhyvinvointi. Lisäksi olen aloittanut selkokielisten materiaalien kokoamisen erilliselle sivulle Selkokielisyys

Selkokielinen materiaali palvelee oppilaita, joilla on lukemisen pulmaa, mutta sitä kannattaa hyödyntää myös ulkomaalaistaustaisten oppilaiden ja opiskelijoiden opetuksessa. Moni järjestö on alkanut tuottaa materiaaleja myös usealla kielellä. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa EHYT ry:n materiaalit selkokielellä sekä arabiaksi, englanniksi, ruotsiksi, saameksi, somaliksi ja venäjäksi. Myös UKK-instituutti on julkaissut selkokieliset liikkumisen suositukset marraskuun aikana.

Kansainvälisyys -sivulle on tarkoitus koota LIITO-lehden artikkeleita ulkomaille tapahtuneista opintomatkoista sekä ulkomailla työskennelleiden opettajien kokemuksia Maailmalta kuuluu artikkeleista. Tiesithän, että ulkomaan opintomatkoihin voi hakea avustusta Liitolta. Lisätietoa: Kansainvälinen täydennyskoulutustuki. Muistutuksena myös, että kaikki LIITO-lehdet löydät jäsensivuilta sähköisenä: LIITO-lehti.

Valoa pimeään marraskuuhun ja mukavaa joulun odotusta!

Terveisin, Anna Haapalainen

Annan koulutus- ja tapahtumavinkit

Liito kouluttaa

Lumilajeja opettajille

Yhteistyötahot

Seksuaalikasvatus yhteiskunnan muutosvoimana seminaari | Fingo 24.11.2022

Move!-tulosten julkistamistilaisuus 14.12.2022

Koululiikuntaa kaikille kevät 2023

Suostumus ja sateenkaari koulussa – Työkaluja turvalliseen toimintakulttuuriin | Amnesty helmikuu-toukokuu 2023

Miten puhua kannabiksesta -etäkoulutus 1.12.2022 | EHYT 1.12.2022

Nuorten kulttuuri ja päihteet -intensiiviverkkokurssi | EHYT ry  1.12.2022 alkaen

Kaverituki päihdehuolissa - intensiivikurssi | EHYT ry 7.12.2022 alkaen

Ensihuoli-koulutus: Huume/kannabis | EHYT ry 13.12.2022

Päihteet ja mielen hyvinvointi puheeksi korkeakouluissa -etäkoulutus | EHYT ry 13.12.2022

Hyvän mielen koulu -koulutus yläkoulun tai yhtenäiskoulun henkilöstölle | MIELI ry koulutus ilmainen vuoden 2023 loppuun asti

Hyvän mielen taitomerkki -perehdytys | MIELI ry materiali vapaasti käytettävissä, ilmaisia perehdytyksiä

Ruokakasvatus

Ruokalat ravintoloiksi -kisa helmikuun 2023 loppuun asti

Osallistukaa Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n järjestämään Ruokalat ravintoloiksi -kisaan terveystiedon tunnilla ja kehittäkää kouluravintolanne! Kilpailussa nuoret ideoivat ratkaisuja kouluravintolansa kohentamiseksi. Kampanjalle on valmis OPS-perusteita tukeva tuntikokonaisuus. Voittajakoulu palkitaan! Kisa käynnissä helmikuun 2023 loppuun.

RuokaTutkan Webinaarit

  • Open jaksaminen on ykkösasia. Miten tehdä töitä niin, että energiaa jäisi myös vapaa-ajalle? 23.11.2022
  • Digistä kaikki irti! Myös ruokakasvatuksessa. 18.1.2023
  • Ope, loppuuko ruoka? 7.2.2023

RuokaTutkan Mitä mahtuu hyvään ruokavalioon -oppitunti yläkouluun ja toiselle asteelle

RuokaTutkan digitunnit tilaa tai hyödynnä tallenteita.