Leipätiedotus

Leipätiedotus ry on vuonna 1961 perustettu leipomoiden yhteinen viestintäyksikkö. Toiminnan ja viestinnän perustana ovat kansalliset ravitsemussuositukset. Sivuiltamme löytyy käyttöönne paljon ravitsemukseen liittyvää materiaalia, jota voitte hyödyntää vapaasti opetuksessanne.

Terveellisessä ja riittävässä ravitsemuksessa avainasemassa ovat monipuolisuus ja säännöllisyys. Lisäravinteita ei tällöin tarvita. Mikään yksittäinen ruoka ei riitä muuttamaan ruokavaliota hyväksi tai huonoksi, vaan pidemmän aikajänteen kokonaisuus ratkaisee.

Viljatuotteet ovat tärkeä osa päivittäistä syömistä. Ruokavalioon kuuluu 6-9 annosta viljavalmisteita. Tästä vähintään puolet tulee olla täysjyväviljaa. Uusissa syksyllä ilmestyvissä ruokasuosituksissa tulee olemaan ensimmäistä kertaa suositus myös täysjyväviljalle grammamääräisenä. Kaikkien täysjyväviljan terveyshyötyjen saamiseksi tulisi sitä syödä 90 g päivässä. Julkaisemme syksyllä nettisivuillemme täysjyväviljamateriaalia, josta löytyy apua ja ohjeita riittävän täysjyväviljamäärän täyttämiseksi.

Kuitupitoisella välipalalla nälkä pysyy poissa pitkään! Riittävä kuitumäärä on vähintään 25 - 35 grammaa päivässä. Tämän saa helposti kokoon syömällä kuitupitoisia täysjyväviljoja, marjoja ja hedelmiä, kasviksia sekä palkokasveja. Viljassa on kuidun lisäksi muutakin hyvää. Se sisältää mm. kivennäisaineita, vitamiineja ja bioaktiivisia aineita, ja kenties jotain sellaista, mitä emme vielä tunne.

Testaa täältä, saatko riittävästi kuitua päivän aikana. 

Kuituympyrä: Syö jokaisesta lohkosta jotain joka päivä

Lisätiedot: 
Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry
toiminnanjohtaja, ETM
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi
040-5942728