Taito
Kehonhallintaa kaikille
Demo sisältää:
- tasapainoa, koordinaatiota ja ketteryyttä kehittäviä tehtäviä telineillä ja ilman
- kehittelyitä ja avustamista yleisimpiin kouluvoimistelutemppuihin
Kouluttajana toimii pitkän linjan voimistelun asiantuntija, liikuntatieteen tohtori Teppo Kalaja. Hän on toiminut lehtorina liikuntatieteellisessä tiedekunnassa vuodesta 2002 lähtien, opetusaloinaan mm. kehonhallinta, telinevoimistelu ja akrobatia. Hän on julkaissut opetusaiheesta toisena kirjoittajana teoksen ”Kehonhallinta – liikuntataitojen oppiminen ja harjoittelu”.
Teppo Kalaja
Kamppailua ja koulupainia
Demot sisältävät monipuolista kehonhallintaa, koordinaatiota, voimistelua, lihasvoimaa sekä
kamppailullisia harjoitteita. Demoissa on painista tuttuja harjoitteita, joita sovelletaan turvallisesti koululiikuntaan. Demoissa olevat harjoitteet antavat erinomaisia valmiuksia muidenkin lajien harrastajille, monipuoliseen liikunnan harrastamiseen liikuntatunneilla ja sopii kaikille lajitaustasta riippumatta. Harjoitteita voidaan tehdä pehmeällä alustalla tai kovalla lattialla soveltaen. Kamppailuissa käydään läpi esimerkiksi koulupaini, joka tuo liikuntatunneille hauskaa ja aktiivista toimintaa sekä tukee oppilaiden fyysistä ja sosiaalista kehitystä.
Mika Rantonen toimii Harjun Woima Jyväskylän (HWJ) valmentajana omantoimen ohella ja Mikalla on myös oma painitausta. Mika on toiminut valmentajana yli 15 vuotta HWJ:n ryhmissä tenavatempussa, nallepainissa, nassikkapainissa ja painikoulussa. Nykyisin Mika valmentaa yhtä Suomen kovimmista naispainiryhmistä, joka on saavuttanut noin 30 SM-mitalia ja useita PM-mitaleita. Mika on vetänyt myös satoja kamppailu- ja fysiikkatreenejä eri lajien harrastajille eri ikäluokissa. Lisäksi Mika kouluttaa Painiliitolle painikouluohjaajia.
Mika Rantonen
Formatiivista arviointia käytännössä
Demon tavoitteena on antaa opettajille käytännön ideoita formatiivisen arvioinnin toteuttamiseen liikunnan opetuksessa. Demolla kokeillaan erilaisia helposti toteutettavia arviointimenetelmiä, jotka tukevat oppijan oppimista tavoitteen suunnassa samalla antaen opettajalle palautetta opetuksen onnistumisesta. Kouluttajana toimii liikuntapedagogiikan yliopistonlehtori Irinja Lounassalo (LitT), joka opettaa Jyväskylän yliopisto liikuntatieteellisessä tiedekunnassa mm. arviointisisältöjä tuleville liikunnanopettajille.
Irinja Lounassalo, liikuntapedagogiikan yliopistonlehtori, LitT
Irinja Lounassalo
Futsal – Välineenkäsittelyn soveltamista ja erilaisia pelimuotoja
Demolla tullaan esittelemään futsalinomaista pallonkäsittelyä, joka haastaa oppilasta myös uudenlaiseen välineenkäsittelyyn. Esimerkiksi taitavasti jalkapohjalla pallon käsittely mahdollistaa laadukkaammat pelit ahtaisiinkin tiloihin. Lisäksi demolla esitellään erilaisia pelimuotoja eri kokoisille oppilasryhmille, Constraits-Led Approach- tyyliin. Demon tavoitteena on kasvattaa osallistujien tietoutta futsalista, sekä kehittää luovuutta, taitoa ja soveltamista futsalin ja palloilun opettamiseen koulun liikuntatunneilla erilaisissa tilanteissa. Lisäksi demolla esittäytyy Liikunnan Riemu, jonka liikuntapedagogiikan opiskelijoista pääosin koostuvat joukkueet pelaavat korkeimmalla tasolla Miesten- ja Naisten Futsal-Liigassa.
Elias Martikainen LitM, työskentelee liikuntatieteellisessä tiedekunnassa projektitutkijana ja tekee väitöskirjaa. Valmistumisen jälkeen hän on ehtinyt olla myös liikunnanopettajana toisella asteella ja lukiossa. Hän omaa vankan palloilutaustan ja on toiminut futsal- ja jalkapallovalmentajana, eri joukkueissa ja tasoilla. Futsalissa hän on toiminut päävalmentajana viisi vuotta korkeimmalla kansallisella tasolla Miesten Futsal-Liigassa, tehnyt aluevalmentajan tehtäviä Palloliitolle ja lisäksi toiminut esimerkiksi Eerikkilässä yläkoululeireillä lajivalmentajana. Kokemusta löytyy siis koulumaailmasta aina maajoukkuepelaajien valmentamiseen asti.
Elias Martikainen
Tankotekniikat
Tankotekniikat moninivelliikkeisiin (kyykky ja maastaveto)
Opetellaan perusasiat isojen moninivelliikkeiden tekemiseen, jotka on helppo siirtää oppilaille tai omaan tekemiseen. Turvallisuus, tekniikka, voima ja hyöty.
Sari Anria on pohjakoulutukseltaan ammattivalmentaja ja on toiminut alalla jo yli 25 vuotta. Sarin lajivalmennus on painonnostossa ja kahvakuulaurheilussa sekä muiden lajien fysiikkavalmennuksessa. Hän on mm. kansainvälisen painonnostoliiton kouluttama valmentaja coach level 1 ja 2 ja harrastaa myös itse tavoitteellista painonnostoa ja onkin masters painonnoston hallitseva maailmanmestari.
Lisäksi hän työskentelee pt:nä kunto- ja terveysliikkujien kanssa.
Sari Anria
UMC-tanssidemot
Hip Hip: Energinen tanssitunti, jossa pääosassa hip hop-musiikki ja lajin alkujuurilta lähtöisin olevat stepit ja askelsarjat, joita yhdistelemällä saa aikaan monipuolisia koreografioita.
DEMO 1 Painottuu steppien opetteluun. Opetellaan liikkeiden nimiä ja tekniikoita miten ne tehdään.
DEMO 2 Kerrataan opetellut stepit (ei haittaa vaikka ei olisi osallistunut DEMO 1seen) ja koostetaan koreografia, jota voi hyödyntää suoraan oppilaiden kanssa tunneilla.
Jazz: Vahvaa eläytymistä ja heittäytymistä erilaisiin tunnelmiin tanssin kautta. Virtaavat liikkeet kulkevat yhdessä tunnelmiin sopivan musiikin kanssa.
DEMO 3 Lyrical Jazz Painottuu virtaavien liikelaatujen opetteluun ja koreografian työstämiseen.
DEMO 4 Contemporary Jazzissa hyödynnetään lattiatasossa tapahtuvaa liikettä tanssien. Erilaiset pyörähdykset lattialla, liu'ut ja painon vieminen jalkojen lisäksi käsille käydään läpi erilaisin harjoittein ja koostetaan liikkeistä lyhyt koreografia käyttöön myöhempää varten.
Sanaz Hassani: Sanaz on Suomen katutanssin pioneereihin lukeutuva koreografi, tanssija ja tanssinopettaja. Hän on yksi jyväskyläläisen UMC – Dance Studiosin perustajista. Sanazin luova kädenjälki on näkynyt laajasti koreografina ja tanssijana jo vuodesta 1997. Hänen koreografin töihinsä lukeutuu useita kansallista huomiota saaneita esityksiä, joita ovat esimerkiksi tv-produktiot sekä lukuisat tanssiteokset teattereiden näyttämöillä. Sanaz on valmentanut jo vuosia erilaisia kisakokoonpanoja, joista useat ovat menestyksekkäästi sijoittuneet SM-tasolla mitalisijoille. Tanssijana hänet on nähty muun muassa Antti Tuiskun ja Benjaminin esiintymislavoilla. Onpa hän päässyt tanssimaan itse Madonnalle New Yorkissa asuessaan.
Sanaz ammentaa inspiraatiota etenkin musiikista ja sen herättämistä tunnetiloista. Hän kutsuu itseään ikuiseksi oppilaaksi ja syventääkin omaa osaamistaan treenaamalla aktiivisesti niin kotimaassa ja ulkomaillakin. Opettajana Sanazille on tärkeää luoda ympäristö, jossa jokainen saa olla vapaasti oma itsensä ja sukeltaa eri liikekielien maailmaan. Tärkeintä on antaa liikkeelle tilaa ja löytää sitä kautta oma sielu. Hersyvästä naurustaan ja säkenöivästä energiastaan tunnetun Sanazin tunneilta ei hyvää fiilistä ja kannustusta puutu.
Liisa Tirkkonen: Liisa on jyväskyläläinen tanssinopettaja, tanssija ja koreografi. Hän on yksi UMC - Dance Studiosin perustajista. Liisalle tanssin ja liikunnan ohjaajana toimiminen on ollut luontaista, ja hän onkin opettanut ensimmäisiä tanssituntejaan jo yläasteella. Sittemmin Liisa on kouluttautunut laajasti tanssin ja hyvinvoinnin parissa – oppia on haettu Suomen lisäksi muun muassa New Yorkista, Lontoosta ja Tukholmasta.
Tanssijana Liisa on työskennellyt monipuolisesti erilaisissa produktioissa ja teoksissa niin tv:ssä, teatterissa kuin erilaisissa tapahtumissakin. Hän on luonut useita kilpailukoreografioita soolo-, duo- ja ryhmäkategorioihin katselmuksissa ja SM-kilpailuissa. Lisäksi hän on niittänyt kokemusta myös voimistelun parista toimimalla TeamGym Suomen maajoukkueen valmentajana ja koreografina vuodesta 2015 vuoteen 2021 saakka.
Liisa on opettajana empaattinen ja kannustava. Hänelle palkitsevimmat hetket liittyvät ihmisten aitoihin kohtaamisiin. Liisalle tärkeää on päästä mahdollistamaan onnistumisen riemu, liittyi se sitten tanssiteknisiin, taiteellisiin tai tunteellisiin asioihin. Vaikka Liisan tunneilla painotetaan vahvasti tekniikkaa, tärkeintä on löytää liikkeen kautta hyvää oloa ja tukea siten tanssijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kasvua.
Sanaz Hassani ja Liisa Tirkkonen. Kuva: Eija Liukkonen.
Muodostelmaluistelua kouluun
Jyväskylän Taitoluisteluseura ry:n ammattivalmentajat antavat vinkkejä ja ideoita muodostelmaluistelun harjoitteluun koulussa. Demolla koostetaan myös koulukäyttöön soveltuva matalan kynnyksen muodostelmaluisteluohjelma.
Jyväskylän Taitoluisteluseura ry:n ammattivalmentajat.
Kehonpainotreeniä koulumaailmaan
Tunti antaa liikunnanopetukseen vinkkejä, miten treenata monipuolisesti koko kehoa ja kehittää kunto-ominaisuuksia yksin ja pareittain omaa kehonpainoa hyödyntäen. Painopiste on voiman, hallinnan ja liikkuvuuden kehittämisessä ja harjoitteita tehdään etenevinä ja paikoillaan. Tuu paikalle ja saat heti demolla valmiin tuntisuunnitelman, jonka mukaisesti tai soveltaen voit toteuttaa tehokkaan oppitunnin.
Jarmo Pakkala, LitM, yrittäjä. Liikunnan ja terveystiedon opettaja Kalevan lukiossa Tampereella. Lisäksi toimin yrittäjänä: Kehitän Sportyplanner ohjelmistoa ja ohjaan viikoittain toiminnallisia lihaskuntotreenejä aikuisryhmille.
Jarmo Pakkala
Vesipätevyys: Pelastusliivit vesiliikunnanopetuksessa
”En mä tarvitse liivejä, mä osaan uida.” Pelastusliivit pelastavat, pelkkä uimataito ei. Pikkuhiljaa uimahalleista alkaa löytyä pelastusliivejä opetuskäyttöön ja jos ei vielä löydy, niin tee aloite yhdessä kuntasi liikunnanopettajien kanssa niiden hankkimiseksi. Pelastusliivien käytön harjoittelu konkretisoi niiden merkityksen ja tavoitteena on saada jokainen vesilläliikkuja käyttämään kelluntapukinetta oli kyseessä sitten SUP-lauta tai soutuvene. Jo laiturilla.
Kouluttajat: Tero Savolainen ja Riitta Vienola
Tero Savolainen on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton uinninopetuksen koulutussuunnittelija ja kouluttaja.
Riitta Vienola toimii opettajana ammattikorkeakoulu Arcadassa liikunnanohjaaja(AMK)-koulutuksessa sekä on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttaja.
Tero Savolainen ja Riitta Vienola
Salibandyn viitepelit
Demolla koetaan käytännössä ja pohditaan mitä viitepelit kehittävät salibandypelissä.
Pekka Lumela, liikuntapedagogiikan lehtori, palloilu ja luistelu. Kohta 40-vuotta jatkuneen opettajan uran lähestyessä loppua on hyvä muistella mitä kaikkea on tullut opetettua. Eniten luonnostaankin on tullut toimittua palloilun parissa niin teoriassa kuin käytännössä. Seuraavaksi eniten on tullut opetettua luistelua ja kolmanneksi itsepuolustusta. Lyhyempiä pätkiä on tullut opetettua laskettelua, suunnistusta ja hiihtoa, joten aihealueet ovat olleet monipuoliset. Koulun toimintaympäristöön tutustuminen jäi 3-4 vuoden mittaiseksi muodostuen alakoulu-, yläkoulu-, lukio- ja toisen asteen ikäisten opettamisesta. Näiltä jalansijoilta on tullut tarkkailtua koulutuksemme kehittymistä käytännössä ja teoriassa.
Pekka Lumela