Soveltaminen

Leikilliset viestit

Oppilaiden suosimat leikin- ja pelinomaiset viestit, jotka saavat kaikenikäiset oppilaat liikkeelle alakoulusta lukioon/toiselle asteelle.  
Lämmittely: Champions league kivi paperi sakset.  
Viestit: Reaktio (nopeat aivot ja yhteistyö), muistipeli, tötsät, keilankaato  (frisbeellä ja tennispalloilla), nopat (sattuma ja kortinvarastaminen), korttipeli (tic tac toe pienellä pelilaudalla), ihmisketju ja sankoonheittämiset (erimuotoiset ja -painoiset välineet). 

Robert Bergkulla on 56-vuotias liikunnanopettaja Vaasasta. Hän on opettanut 30 vuotta Mustasaaressa Korsholms högstadiumissa ja gymnasiumissa. Nykyisin hän toimii myös urheiluluokan koordinaattorina ja vetäjänä. Hän on järjestänyt lukiolaisille puolimaratonkursseja Berliniin ja Wieniin. 
Robert on toiminut valmentajana lapsille telinevoimistelussa, yleisurheilussa, hiihdossa, jääkiekossa ja jalkapallossa. Lisäksi hän on toiminut Fortum jalkapallotutorina sekä VIFK:n naisten ja miesten jalkapallojoukkueiden fysiikkavalmentajana. 

Lekfulla stafetter

Stafetter som eleverna gillar (med inslag av spel och lekar) där man får elever i alla åldrar i rörelse, från lågstadiet till gymnasiet/andra stadiet. 
Uppvärmning: Champions league sten sax påse. 
Stafetterna: Reaktions (snabb hjärna och samarbete), minnes, koner, kägelfällnings (frisbee+tennisbollar), tärningar (slump + stjäla spelkort),kortlek (tic tac toe på en liten bräda), människokedjor och kasta i hink (olika formade och vägande föremål i hink). 

Robert Bergkulla är en 56-årig gymnastiklärare från Vasa. Han har undervisat 30 år i Korsholms högstadium och gymnasium. Han är även koordinator och lärare för idrottsklasserna. Han har haft halvmaratonkurser åt gymnasieeleverna till Berlin och Wien. 
Robert har varit tränare för barn i redskapsgymnastik, friidrott, skidåkning, ishockey och fotboll. Därtill har han varit Fortum fotbollstutor och fystränare för VIFK:s herr- och damfotbollslag. 

Robert Bergkulla

Kaikille avoin liikunta – tehdään yhdessä, vaikka ollaankin erilaisia!

Kaikki hyötyvät kaikille avoimesta liikunnasta! Tällä demolla on tarjolla konkreettisia maistiaisia ja organisointivinkkejä tavanomaisiin liikuntamuotoihin. Kaikille avoimen liikunnan suunnittelun avulla saadaan aikaan yhteistä liikettä, vaikka ollaankin erilaisia ja -tasoisia! Pelaillaan itse ja inspiroidutaan materiaaleista.

Niko Leppä toimii konsultoivana liikunnanopettaja/ erityisopettajana ammattiopisto Spesiassa. Niko on soveltavan liikunnan kouluttaja ja kaikille avoimen liikunnan sanansaattaja.

Niko Leppä

Tarkkuuspelit

Tarkkuuspelit soveltuvat kaikille riippumatta kunnosta, liikuntataustasta tai toimintakyvystä; kehittävät silmä-käsi- ja silmä-jalka-koordinaatiota, kehonhallintaa, vuorovaikutustaitoja, keskittymistä ja malttia. Tarkkuuspelejä voi organisoida myös pieniin tiloihin, kuten käytäville, ja nämä pelit sopivat myös oppilaille, jotka eivät voi vielä osallistua kovatehoiseen/-tempoiseen liikuntaan esim. loukkaantumisen tai sairastamisen vuoksi. Demolla tutustutaan moniin eri tarkkuuspeleihin, joita voi organisoida tavanomaisista välineistä, ja pelaillaan yhdessä.

Anni ja Vilma ovat soveltavan liikunnan ja liikuntapedagogiikan väitöskirjatutkijoita ja yliopistonopettajia Liikunnalla. 

Anni ja Vilma

Kehollinen kielenoppiminen

Sukella liikkeen ja kielen mielenkiintoiseen maailmaan! Kehollinen kielenoppiminen on hauska ja toiminnallinen tapa opettaa kieliä. Mietitkö, mihin kehollista kielenoppimista tarvitaan? Koulussa jokainen aikuinen on kielellinen malli, ja samalla myös opettamansa oppiaineen kielen opettaja. Usein liikunta on ensimmäinen oppiaine, johon Suomeen muuttaneet oppilaat osallistuvat. Demolla tutustutaan keholliseen kielenoppimiseen liikunnallisten harjoitusten avulla oppien ainakin ranskan ja saksan kielen alkeita. Marianan kanssa opettamassa ovat liikunnanopettajaopiskelijat Léo Heikkinen ja Alexander Aglassinger. Voit hyödyntää harjoituksia yhdistäen liikuntaan suomen- tai ruotsinkieltä tai integroida opetukseesi muita kieliä yksin tai kielenopettajan kanssa. Kehollista kielenoppimista on mahdollista soveltaa eri-ikäisten oppilasryhmien opetukseen. Löydät käytännön materiaaleja ELLA – Kehollisuus ja taide kielenoppimisessa –verkkosivuilta. 

Olen Mariana Siljamäki, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan yliopistonlehtori, tanssinopettaja, pilatesohjaaja ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun vieraileva opettaja. Opetan liikuntatieteellisessä tiedekunnassa erityisesti tanssipedagogiikkaa sekä kulttuuri- ja kielitietoisuutta liikunnassa osana yhdenvertaisuuskursseja. Edellä mainittuihin kursseihin kuuluu yhtenä osana kehollinen kielenoppiminen, joka on demon aiheena.

Mariana Siljamäki

Miten lisätä kehonhuoltoa ja -hallintaa liikuntatunnille?

Kaipaatko konkreettisia esimerkkejä, miten liikuntatunneille voi lisätä tunnin tavoitetta tukevaa kehonhuoltoa ja -hallintaa? Demolla käydään läpi neljä kehonhuollollista kokonaisuutta, jotka sopivat tunnin eri vaiheisiin (alkuun, keskelle tai loppuun) ja joita voi hyödyntää niin sisä- kuin ulkoliikunnassa sekä eri liikuntamuodoissa. Harjoituksissa huomioidaan erityisesti keskivartalon käyttö, hengityksen merkitys, lantion alueen ja ylävartalon liikkuvuus sekä tasapaino.

Susanna ja Anu ovat pitkäaikaisia ryhmäliikunnan ohjaajaystävyksiä. He ovat pitäneet yhdessä mm. ryhmäliikunnan teemamatkaa ulkomailla. Kehonhuollon demolla Anu tuo mukaan näkemystä ja osaamista fysioterapiasta ja Susanna koululiikunnasta – täydentäen näin toisiaan ja painottaen molemmat yksilön kohtaamista suuressakin ryhmässä. Demo auttaa oivaltamaan, miten pienillä valinnoilla saa lisättyä kehonhuollon palasia liikuntatunnille.

Anu on koulutukseltaan terveystieteiden maisteri, fysioterapeutti, ammatillinen opettaja ja pilatesohjaaja. Anu työskentelee pilatesyrittäjänä ja ryhmäliikuntaohjaajana. Anulle on tärkeää opettaa selkeästi ja antaa vaihtoehtoja yksilöllisyyden huomioimiseksi. 

Susanna on toiminut Jyväskylässä Lyseon lukion liikunnan, terveystiedon ja psykologian lehtorina sekä tulevien liikunnan ja terveystiedon opiskelijoiden opetusharjoittelun ohjaavana opettaja 32 vuotta. Vapaa-ajalla Susanna kuntoilee monipuolisen intohimoisesti. Ryhmäliikunnan moniottelijana häneltä löytyy lähes 40 vuoden ohjauskokemus niin sisäpyöräilystä stepiin kuin joogaan, BodyBalanceen ja Shapesiin.  Susannan opettajuudessa painottuvat oppilaan yksilöllinen kohtaaminen, vahva läsnäolo ja vuorovaikutus, oman kehon kuunteluun ja tunneilmaisuun kutsuva opetus sekä alati itsensä haastaminen ja kehittäminen koko kouluyhteisön toiminnassa. Susanna on kehittänyt monia pysyviä toimintamalleja lukioon työvuosien aikana, esim. liikuntatutor-toiminta, yksilöllisen polun liikunta, arvioinnin moninaisuuden keinot suurissa opetusryhmissä.

Susanna ja Anu

Käytävät käyttöön – sisäsuunnistusta Liikunnalla

Iskikö liian huonot ilmat? Onko liikuntasali jo täyteen buukattu? Ei hätää, sillä nyt pääset tutustumaan sisäsuunnistuksen saloihin. Sisäsuunnistus tarjoaa labyrintin kaltaisia haasteita ja vaatii usein enemmän hoksottimia kuin kovaa fyysistä kuntoa. Tarkoituksena on löytää nopeimmat reitit rastilta rastille ja kerroksesta toiseen. Sisäsuunnistus kehittää kartanlukutaitoja ja sopii monille taitotasosta riippumatta, sillä eksymisen vaaraa ei käytännössä ole - kunhan pysyy rakennuksen sisällä.

Sanna Palomäki (dos., LitT) on liikuntapedagogiikan yliopistonlehtori, jonka opetusalueeseen kuuluu erilaisia pedagogiikan ja didaktiikan kursseja sekä kouluharjoittelun ja opinnäytetöiden ohjausta. Hän on opettanut liikunnanopettajaopiskelijoille suunnistuksen perustaitoja yli 20 vuoden ajan. Sannan oma suunnistusharrastus on alkanut 7-vuotiaana ja jatkuu edelleen aktiivisena kilpakuntoilijana.
Tanja Mäntylä (LitM) on liikuntapedagogiikan väitöskirjatutkija, joka tutkii lasten ja nuorten motorisia taitoja ja niiden yhteyttä mielenterveyteen. Tanja on suunnistanut aktiivisesti alakoulusta lähtien ja opettanut eri-ikäisiä lapsia suunnistuskoulussa. Nykyään suunnistus kuuluu osaksi kesäisiä aktiviteetteja, erityisesti Jukolan merkeissä

Tanja Mäntylä ja Sanna Palomäki

Arviointityökaluja palloilutunnille

Käytännönläheisiä Ideoita ja vinkkejä palloilutuntien toteutukseen ja arviointiin. Nyhjää tyhjästä teemalla; vähillä välineillä, jotka löytyy joka koululta.

Eetu Kalapudas, LitM , liikunnan ja terveystiedon opettaja, Arwi arviointisovelluksen perustaja

Eetu Kalapudas

Maailman ympäri 0€ budjetilla - Suunnistuksen ja maantiedon tavoitteiden integrointi

Onko suunnistuskarttojen päivittäminen työlästä? Eikö rastien viennille löydy aikaa? Opettaja kiirehtii rastit paikalleen aamuhämärissä tai oppilaat notkuvat puhelimilla mobo-rasteilla…

Demolla esiteltävän liikuntatunnin olisin halunnut itse aikoinaan kokea, sillä olin heikko kartanluvussa ja maantieteellisessä hahmottamisessa. Karttana toimii Google Mapsista napatun kouluympäristön päälle sijoitettu maailmankartta, ja rasteina oppilaiden maantiedon esitelmät.

Demolla “nyhjästään tyhjästä” aikaa suunnittelusta ja valmistelusta, sillä kartta ja rastit ovat jo valmiina. Tule kokemaan kuinka opetat helposti suunnistusta, havainnollistat maailmankartan ja liikutat nuoria 45 minuutissa maailman ympäri. Sisältö on testattu aidossa kouluympäristössä.

Ida Meriläinen @idameril on ulkoliikuntaa rakastava luontourheilualan yrittäjä, kilpahiihtäjä ja liikunnanopettaja, jonka inspiroiva “säässä kuin säässä” asenne on tarttunut Jyväskylän alakoululaisiin niin syksyn kurakeleillä kuin talven hiihtoretkillä.

Ida Meriläinen

Palloilua tyhjästä

Opi uusia palloiluaiheisia pelejä, jotka ovat vietävissä ja sovellettavissa koulumaailmaan. 

Toto Kemppainen on liikunnanopettajana Jyväskylän Huhtasuon yhtenäiskoululla. Hänellä on seitsemän vuoden kokemus yläkoulun liikunnanopetuksesta.

Toto Kemppainen

Pelilliset ja leikilliset sovellukset vesiliikunnanopetuksessa

Heitä noppaa… Nosta kortti… Miten saat vesiliikuntatunteihin vaihtelua erilaisin tehtävin ja organisoinnein, vaikka tavoitteena olisikin rintauinnin kertaaminen ja osa oppilaista tarvitsee eriyttämistä. Mitä muuta altaassa voi harjoitella? Kaikenlainen liikkuminen vedessä tukee uima- ja vesiturvallisuustaitojen kehittymistä ja mitä hauskempaa, sitä enemmän seuraavalla kerralla on porukkaa altaassa.

Susanna Saari toimii yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa liikuntatieteellisessä tiedekunnassa sekä on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttaja.

Susanna Saari

Parin kanssa tanssien

Demossa keskitytään parin kanssa tanssimiseen ja viejän/seuraajan roolin mukaiseen työskentelyyn. Tanssitaan mm. fuskua, parinvaihtotansseja ja kokeillaan erilaisia vientiharjoituksia.  Demon sisältö soveltuu sekä yläkoulun paritanssijaksolle että vanhojen tansseihin lukiossa.

Liina Oksanen (tanssinopettaja YAMK) ja Outi Huovinen (LitM). Liinan juuret ovat vahvasti suomalaisen kansantanssin maailmassa ja yhdessä Liina ja Outi ovat luotsanneet Tampereen yhteiskoulun lukion vanhoja tansseja jo kohta useamman vuosikymmenen.

Outi Huovinen ja Liina Oksanen

Managerisähly

Lisätään matematiikkaa salibandyyn ja tuodaan myös erilainen strateginen puoli peliin mukaan, joka mahdollistaa myös ei niin liikunnallisen oppilaan loistamisen tunnilla.

Hulda Rankanen toimii liikunnan- ja luokanopettajana Vantaalla. Hän pyrkii erilaisin keinoin luomaan onnistumisen kokemuksia myös niille oppilaille, jotka eivät ehkä koe liikuntaa omakseen.

Hulda Rankanen

Hauskaa ja hyödyllistä - Tavoitteelliset liikuntaleikit koululiikuntaan

Opetustuokiossa esittelemme koululiikuntaan suunniteltuja liikuntaleikkejä, jotka tarjoavat iloa ja monipuolista liikettä oppitunneille. Mukana on sekä täysin uusia leikkejä että tuttuja klassikoita, joita on muokattu aktiivisemmiksi ja paremmin koululiikuntaan sopiviksi. Jokaisella leikillä on selkeä tavoite, ja tuokion aikana kokeilemme leikkejä eri teemoilla. Näihin teemoihin kuuluvat:

- Alkulämmittelyyn ja kehonhallintaan sopivat leikit
- Havainnointia ja reaktiokykyä kehittävät leikit
- Lihaskuntoharjoittelua tukevat leikit
- Tutustumiseen suunnitellut leikit
- Rauhoittumiseen ja tunnin lopetukseen sopivat leikit

Tavoitteenamme on tarjota opettajille käytännönläheisiä ideoita, jotka innostavat oppilaita liikkumaan ja oppimaan yhdessä. Esitettävät leikit ovat pe-center.fi -sivustolta, josta demolla myös lyhyesti kerrotaan. 

Demon pitäjinä toimivat pe-center.fi -sivuston perustajat Veli-Matti Tranberg ja Miika Niva. Veli-Matti ja Miika ovat valmistuneet liikunnanopettajiksi Liikunnalta vuonna 2013 ja ovat toimineet liikunnanopettajina peruskoulussa ja toisella asteella.

Veli-Matti Tranberg ja Miika Niva