Lihasvoimin kouluun! - opetusmateriaali koulumatkaliikkumisesta yläkouluun ja toiselle asteelle
Materiaali on osa Liito ry:n ympäristösuunnitelmaa
Liito ry on julkaissut uuden opetusmateriaalin koulumatkaliikunnan edistämiseksi kouluissa. Tarve materiaalin kehittämiselle on noussut Liito ry:n ympäristösuunnitelmasta. Haluamme liittona sitoutua kestävän kehityksen periaatteisiin ja tuoda niitä näkyviksi toiminnassamme. Tuottamalla valmista oppituntimateriaalia koulumatkaliikunnasta haluamme edistää jäsentemme ja yleisesti opettajien valmiuksia käsitellä oppilaiden kanssa koulumatkaliikunnan hyötyjä sekä kannustaa aktiivisiin koulumatkoihin.
Koulumatkaliikkuminen on erinomainen keino lisätä terveyttä edistävää liikuntaa koulupäiviin ja sen lisäksi liikkuminen lihasvoimin on ympäristöteko.
Tiesitkö
Kestävällä liikkumisella tarkoitetaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta suotuisia kulkutapoja, jotka ovat myös taloudellisia, sujuvia ja turvallisia sekä liikkujan terveyttä kohentavia.
Lähde: www.motiva.fi
Maksuton ja mukautettavissa oleva materiaali oppitunneille
Materiaalin tavoitteena on koota eri tahojen valmista materiaalia ja tuottaa niiden pohjalta valmiita tuntisuunnitelmia koulumatkaliikunnan edistämiseksi kouluissa. Pääasiassa materiaali on kohdennettu yläkoulun ja toisen asteen terveystiedon tunneille, mutta materiaalia on mahdollista hyödyntää myös alakouluissa tai osana liikunnanopetusta. Tuntisuunnitelmien lisäksi materiaalissa esitellään muutamia esimerkkejä siitä, miten omalla koululla voi toteuttaa koulumatkaliikkumiseen innostavan kampanjan esimerkiksi toteuttamalla luokkien välisen koulumatkaliikkujakisan.
Materiaalit
Lataa itsellesi oppituntirunko, taustatietoa opettajalle, muokattavat oppituntidiat tehtävineen sekä tehtävämoniste oppilaille.
Muokattava diaesitys oppitunnille.
Tiesitkö
Peruskoululaisia on Suomessa noin 560 000, ja yksittäinen koululainen kulkee kouluvuoden aikana noin 400 matkaa kodin ja koulun välillä. Koulumatkan kulkutavalla on keskeinen merkitys lasten ja nuorten fyysiseen aktiivisuuteen sekä liikkumisen hiilijalanjälkeen.
Lähde: www.fiksustikouluun.fi
Kaikki mukaan kampanjoiden avulla
Suomessa on monia kestävään liikkumiseen liittyviä kampanjoita ja teemaviikkoja, joita voi hyödyntää myös opetuksessa. Esimerkiksi toukokuussa vietetään Pyöräilyviikkoa, jonka osana on Pyörällä kouluun -päivä. Syyskuussa puolestaan vietetään Euroopan urheiluviikkoa ja sen yhteydessä on Auton vapaapäivä sekä European School Sport Day, joiden yhteyteen voi kehittää koulumatkaliikkumista edistävää toimintaa. Katso esimerkiksi Mikkelissä Euroopan Urheiluviikolla 2018 toteutettu #BeActive Pyöräilyviikko.
Suosittu kampanja on myös Kilometrikisa, johon työpaikat tai työtiimit voivat ilmoittaa pyöräilyjoukkueen ja kirjata ylös kampanja-aikana poljetut kilometrit. Kävelykilometrikisassa kilometrejä kerätään puolestaan kävellen. Myös koululaisille on järjestetty omia kilometrikisoja.
Tälle sivulle on tarkoitus koota valmiita vinkkejä esimerkiksi oman koulun kilometrikisaa, vuoden koulumatkaliikkujakisaa tai koulumatkakampanjaa varten! Sillä välin voit tutustua esimerkiksi näihin sivuihin:
- Koulumatkakampanjat - Liikkuva koulu
- Koulumatkaliikunta (www.liiku.fi) > Koulumatkakampanjat liikunnan edistämiseksi
Linkkivinkit
Enemmän POLKUPYÖRÄILYÄ! | Open ilmasto-opas (perusopetus, 2. aste), ilmastokasvatusmalli
Fiksusti kouluun (esiopetus, alakoulu, 2. aste, huoltajat), tietoa koulumatkoista, materiaalipankki
Filla&Rilla - digitaalinen pyöräilykasvatuksen oppimisympäristö | Liikenneturva (3.-6. lk)
Ilmari – ilmastoviisas liikkuja | Helsingin kaupunki (5.-9. luokka) Ilmastonsuojelijat -peli, animaatio (alla), tehtävävihko
Koululaisten pyöräilymerkki | Fiksusti kouluun (1.-3. luokka) kolme eritasoista opetuskokonaisuutta: pronssinen pyöräilymerkki 1.-luokkalaisille, hopeinen pyöräilymerkki 2.-luokkalaisille ja kultainen pyöräilymerkki 3.-luokkalaisille.
Kulkupelillä on väliä! -animaatio | Helsingin kaupunki (Youtube, Helsingin kaupunkiympäristö), Slaidit videon käsittelyn avuksi (pptx)
Kulkuri, kestävän liikkumisen lähettiläs | Helsingin kaupunki (perusopetuksen 1.-2. luokka, kouluvierailut pääkaupunkiseudulla) pyörätaitorata, oppimispeli, tehtävävihko
Pyöräillään | Yle Areena (esiopetus ja alakoulu) 5-6 min jaksoja, joissa pyöräilyleikkien kautta opetellaan hyväksi pyöräilijäksi ja turvalliseksi tien käyttäjäksi.
Pyöräilyleikkejä 2–12 -vuotiaille | Pyöräilyliitto (esiopetus, alakoulu)
Pyöräsankarit | Koululiikuntaliitto (perusopetus), pyöräilytehtäviä eri luokkatasoille sekä eri oppiaineiden tunneille
Opetusmateriaalit liikennekasvatuksen tueksi | Liikenneturva (varhaiskasvatus, perusopetus, 2. aste), sivulta löytyvien suodattimien avulla voi hakea oikean ikäryhmän, opetusmateriaalin tyypin, keston ja teeman mukaan omiin tarpeisiin sopivia tehtäviä.
Skillilataamo (esiopetus, alakoulu) tehtäväkortteja motoristen taitojen harjoitteluun 1-12 -vuotiaile lapsille, haulla voi etsiä tehtäväkortteja esimerkiksi ikätason ja taitojen perusteella, taitovalikon valinnalla Pyöräily löydät pyöräilyyn liittyvät kortit
Viisaan liikkumisen työpaja | Nuorten Akatemia (yläkoulu, 2.aste) työpajarunko etä- ja lähiopetukseen, esitysmateriaali (diat), aamunavaus
Liikennesäännöt
Jalan ja pyöräillen -opas | Liikenneturva
Pyöräilijän liikennesäännöt | Traficom